Jak udržovat dřevěný zahradní nábytek?

Dřevěný zahradní nábytek je oblíbenou volbou pro mnoho zahrad, teras a verand díky svému přirozenému vzhledu a robustnosti. Aby však dřevěný nábytek zůstal atraktivní a funkční po mnoho let, je nezbytná pravidelná údržba. Připravili jsme pro vás podrobný návod na péči o dřevěný zahradní nábytek zahrnující výběr správného dřeva, preventivní opatření a jednotlivé kroky pravidelné údržby.

 Zahradní nábytek T189 teak set 1+6

  1. Výběr dřeva

Výběr správného typu dřeva pro zahradní nábytek je klíčový pro minimalizaci údržby a maximalizaci životnosti. Některé druhy dřeva jsou přirozeně odolnější vůči povětrnostním vlivům a škůdcům. Mezi nejčastěji používané patří:

- Tropické tvrdé dřevo (např. teak, mahagon, eukalyptus): Tato dřeva jsou vysoce odolná vůči vlhkosti, plísním a škůdcům. Teak je například známý svou vysokou obsahovostí přírodních olejů, které mu poskytují vynikající odolnost vůči povětrnostním vlivům.

- Místní měkké dřevo (např. borovice, smrk): Tyto druhy dřeva jsou levnější, ale vyžadují pravidelnou údržbu a ošetření, aby odolaly venkovním podmínkám.

 Zahradní teakový nábytek T135 III. 1+6

  1. Prevence a ochrana

Aby byl dřevěný zahradní nábytek chráněn před poškozením, je důležité přijmout několik preventivních opatření. Nábytek proto umístěte tam, kde nebude vystaven přímému dešti a slunci. Ideálním řešením je zastřešená terasa nebo použití ochranné plachty. Péče se neobejde bez aplikace ochranných nátěrů, jako jsou oleje, laky nebo speciální impregnace na dřevo, které zvyšují odolnost nábytku proti vlhkosti, hnilobě i škůdcům.

 PARK zahradní lavice

  1. Pravidelná údržba

Kromě preventivních opatření je důležitá také pravidelná údržba dřevěného zahradního nábytku. Zde jsou základní kroky, které byste neměli vynechat:

- Čištění: pravidelně odstraňujte nečistoty a prach pomocí měkkého kartáče nebo hadříku. Pro důkladnější čištění můžete použít jemný mýdlový roztok. Nikdy nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrch dřeva.

- Ošetření: každý rok (nebo podle potřeby) aplikujte ochranný nátěr nebo olej. Před aplikací nového nátěru je doporučeno starý nátěr jemně obrousit, aby nový nátěr lépe přilnul.

- Kontrola a opravy: pravidelně kontrolujte nábytek a hledejte případné poškození, jako jsou praskliny nebo uvolněné spoje. Menší praskliny můžete vyplnit dřevěným tmelem, zatímco uvolněné spoje je potřeba pevně dotáhnout.

 Zahradní teakový nábytek T135 III. 1+6

  1. Ekologické aspekty

Při údržbě dřevěného nábytku zvažte použití ekologicky šetrných produktů, jako jsou přírodní oleje a nátěry bez toxických látek. Tím nejen ochráníte životní prostředí, ale také zajistíte bezpečnost pro zdraví vaší rodiny a domácích mazlíčků.

 

Dřevěný zahradní nábytek může být dlouhodobě krásný a funkční, pokud je mu věnována náležitá péče. Správný výběr dřeva, pravidelná údržba a preventivní opatření jsou klíčem k udržení jeho kvality a vzhledu. Při dodržování těchto zásad si budete moci užívat pohodlí a krásu svého dřevěného zahradního nábytku po mnoho let.

 Dřevěná zahradní lavička KOLNA