Od skvrn po škrábance: jak udržet dřevěný jídelní stůl v kondici

Dřevěný jídelní stůl je něco jako rodinný oltář. Setkáváme se u něj, jíme, mluvíme, hádáme se, a ano, občas na něj i omylem rozlijeme sklenku vína, rozmažeme marmeládu nebo děti použijí fixy tam, kde nemají. A přiznejme si – o dřevo se musíme trochu starat. Pokud nechcete, aby váš dřevěný jídelní stůl za pár let vypadal jako pozůstatek po vichřici, tady je pár praktických tipů, jak ho udržet v kondici.

1. Základní pravidlo: dřevo má rádo jemnost, ne vodopád!

Dřevo a voda – to je vztah komplikovanější než telenovela. Váš jídelní stůl se na vodu dívá asi stejně, jako vy na páteční večer bez skleničky vína. Trochu je v pořádku, ale nepřehánějte to! Když něco vylijete, okamžitě to utřete. Ne, ne až po reklamě, hned!

Jídelní rozkládací stůl, dub Wotan, TORONTA S

2. Mazat, mazat a zase mazat – olej není jen na salát

Dřevo je jako vaše pokožka – když se o něj nebudete starat, začne se vysoušet, praskat a ve finále bude vypadat unaveně a staře. Čas od času (podle typu dřeva, ale cca každých 6 měsíců) dopřejte stolu olejovou kůru. Speciální oleje na dřevo nejsou jen další marketingový trik, opravdu fungují!

Stůl jídelní 200x100 masiv dub DS-S200 DUB

3. Nepodceňujte podtácky

Podtácky nejsou jen dekorace, jsou to malí ochránci. Mokré sklenice, hrnky s horkým čajem nebo kávou mohou zanechat kruhy na dřevě. A pokud se opravdu stane, že váš milovaný dřevěný stůl obdrží nevítaný kávový polibek, existují babské rady, jako je např. jemné tření zubní pastou nebo směsí oleje a soli. Ale upřímně – raději ten podtácek!

4. Škrábance? Řešení: Jemná bruska a nový kabát!

Dříve nebo později to přijde. Váš stůl bude mít drobné škrábance, které schová jen obrovský ubrus. Nebojte, ještě není čas na paniku ani volání restaurátorů. Pokud jsou škrábance jen povrchové, jemná bruska nebo brusný papír může udělat divy. Po opatrném broušení nezapomeňte stůl z masivu znovu naolejovat nebo navoskovat, aby byl jako nový.

 

Takže, až se příště podíváte na váš dřevěný jídelní stůl a uvidíte škrábance, skvrny a známky životních bitev, nezoufejte! Jen si vzpomeňte na pár z těchto tipů a váš stůl bude jako nový. A navíc, každá malá nedokonalost má svůj příběh. Přesně jako my i vy.

Jídelní židle potah zelená sametová látka DCH-421 GRN4 1

Jídelní stůl, dub černá, PEDAL