Jak si vybrat dokonalou jídelní židli: stručný manuál pro nerozhodné

Výběr dokonalé jídelní židle může být náročnější, než se na první pohled zdá. Nejde jen o to, aby židle ladila s vaším stolem, ale také aby dokonale pasovala k vám. Nakupování jídelní židle v e-shopu je něco jako randění na internetu. Fotky vypadají skvěle, popisy slibují zázraky, ale bez poměřování to nepůjde. Než tedy vyrazíte na virtuální nákupy, pamatujte, že ideální židle by měla být nejen krásná, ale také odolná, pohodlná a připravená na všechny vaše kulinářské výzvy.

Jídelní židle potah zelená sametová látka DCH-421 GRN4

Prvním krokem je vyzbrojit se metrem a pečlivě změřit, kolik místa u stolu vlastně máte. Při pohledu na obrazovku se může zdát, že se vám domů vejde šest křesel a ještě pár taburetů, ale realita je často nemilosrdná. Nezapomeňte také zjistit, zda je výška sedáku kompatibilní s vaším jídelním stolem, protože není nic horšího, než když se při večeři musíte naklánět nad talíř jako žirafa pijící z jezera. A pokud váháte mezi dvěma modely, vždy si vzpomeňte na prastarou moudrost: “Raději trochu vyšší než příliš nízká!

Stylová otočná židle, bílá, ETOSA

Dále je důležité myslet na materiál. Pokud máte děti, je potřeba počítat s tím, že se na jídelní židli ocitne více kečupu než na festivalovém hot-dogu. Čalouněné jídelní židle mohou vypadat elegantně, ale po několika dětských “nehodách” budou mít podobu abstraktního umění. Naopak plastové jídelní židle nebo dřevěné židle snesou ledacos, včetně toho, že se na nich pokusíte otevřít zavařeninu nebo se váš domácí mazlíček rozhodne, že židle je nové škrabadlo.

 Jídelní židle BOSSE žlutá 1

Posledním, ale neméně důležitým faktorem, je výška židle. Vypadá to jako banalita, ale není nic horšího než pocit, že se stolujete na Mount Everestu nebo naopak, že musíte sedět na dvou polštářích, abyste viděli na talíř. Ideální je tedy jídelní židle, na které se budete cítit jako na trůně, a ne jako na stoličce. Pamatujte, že jídelní židle je investicí do vaší pohody, a jak říká staré české přísloví: „Kdo dobře sedí, ten dobře jí!“

Židle jídelní bílá CT-771 WT

Jídelní židle látka patchwork CT-768 PW2